≡ Menu

2 Secrete ale unei vieți de calitate, susținute de înțelepciunea chineză antică și de știința modernă (II) – Nu face planuri de viață. Creează oportunități.

Mencius este un alt filozof antic chinez pe care Michael Puett l-a inclus în cursurile sale. Și, de asemenea, Mencius credea că viața este incorectă și haotică.

În timp ce vei încuviința în sinea ta la ideea că nimeni nu poate prezice viitorul, vei acționa în continuare conform unor certitudini pe care le ai deja de dinainte de a croi planurile de viitor. Apoi, în mod inevitabil, lucrurile o iau razna și te superi că viața nu a urmat conform planului inițial.

Dar filozofia chineză îți dă dreptul la îndoială. Poate că ești un organizator minunat. Poate că ești ca protagonistul dintr-un film despre jaful secolului, în care inclusiv ceasurile sincronizate funcționează perfect. Iată problema: nu doar viața este haotică. Și tu ești la fel. Există posibilitatea să nu ții cont de mai mulți factori care s-ar putea schimba, dar ce se întâmplă dacă te schimbi chiar tu? Ce se întâmplă dacă ceea ce doreai inițial s-a schimbat? Hmmm …

Acesta este factorul catalizator al crizei ce apare la vârsta mijlocie. Ați executat perfect planul. Dar, în procesul de atingere a obiectivelor, planul s-a modificat, iar acum nu mai există nici o modalitate de a schimba cursul lucrurilor.

Fragment din „The Path: What Chinese Philosophers Can Teach Us About the Good Life.” – Michael Puett and Christine Gross:

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

„Atunci când țineți prea strâns de un plan, riscați să pierdeți chiar lucrurile pe care doriți neapărat să le obțineți. Și când ne trezim într-o zi, în acel viitor pe care ni l-am dorit, ne simțim încercuiți de o viață care, cel mai bun caz, reflectă doar o bucată din ceea ce ați crezut că va fi la un moment dat în timp. Păstrați tot timpul spațiu în viață pentru a încerca lucruri noi. Cultivați hobby-uri. Dezvoltați diferite părți care fac parte din ființa interioară.”

Sună frumos, dar este această idee un sfat bun de viață?

Da. Încercarea de a aduce varietate în viață și de a face „pariuri mici” este modul în care cele mai multe genii creative dezvoltă cel mai bine munca pe care o întreprind. În plus, există un avantaj major: veți deveni norocos.

Atunci când profesorul Richard Wisemai a studiat ceea anume au oamenii norocoși în comun a descoperit că aceștia erau deschiși la experiențe noi și aveau mai multe șanse de a acționa asupra oportunităților apărute în viața lor. Iar când a aplicat acest principiu pe oamenii „normali”, aceștia au devenit, de asemenea, norocoși. Iată ce a descoperit Richard:

Oamenii norocoși continuă să încerce lucruri noi. Ghinioniștii suferă de paralizie prin analiză. Ei nu ar face nimic, până când nu analizează problema din fiecare unghi și până finalizează ei analiza, lumea deja s-a schimbat. Ei nu câștigă beneficiile învățării prin acțiune. Sunt un mare fan al micilor proiecte, a încercării unei mulțimi de variante, a ideii de a observa practic ce funcționează și ce nu, și a iterării pe baza feedback-ului.

O mulțime de lucruri ne pot face mai fericiți și mai productivi. Cât de multe lucruri ne pot face mai norocoși? Atunci când acționăm asupra serendipității vom crea oportunități și posibilități. Și asta înseamnă că, chiar dacă planul principal eșuează – noi nu vom resimți eșecul.

Citește și: 2 Secrete ale unei vieți de calitate, susținute de înțelepciunea chineză antică și de știința modernă (I)

Sursa: Bakadesuyo

 

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment