≡ Menu

Frăţie preistorică româno-chineză? Culturile Cucuteni şi Yangshao

cucuteni-yangshao

În ultimii ani, mai multe expoziții internaționale, care s-au bucurat de un succes remarcabil, au fost dedicate preistoriei noastre, și mai concret extraordinarelor culturi neolitice care au existat pe teritoriul nostru cu mii de ani în urmă. Una dintre acestea, poate cea mai celebră, este Cucuteni, creatoarea superbei ceramici pictate. Printr-o enigmă, încă neexplicată de istorici, această cultură are în China o „soră geamănă”: cultura Yangshao.

Civilizația Cucuteni-Tripolie, răspândită din sud-estul Transilvaniei, în Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) și în vestul Ucrainei, până la Nipru, s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 350.000 Kmp. Numele său a fost dat de descoperirile făcute între anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni din județul Iași și Tripolie, lângă Kiev, Ucraina.

Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.

_____________________________________________________________________

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 14 – 17 Apr 2016
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 14 – 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________

Durata de evoluție a civilizației Cucuteni cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4600/4500 până în jurul datei de 2750 î.e.n, interval temporal aparținând epocii neolitice. Organizarea socială și structura comunităților sunt foarte avansate pentru acea perioadă.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China fiind atestată istoric după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni.

Cultura Yangshao, (5000-3000 î.en), sau cultura preistorică de pe Huang He (bazinul Fluviului Galben), este reprezentată de multe site-uri în care au fost descoperite vase vopsite de ceramică. În cultura Yangshao, meiul era principala cultură de cereale cultivată, erau domesticite animale, erau utilizate instrumente alcătuite din așchii și unelte de piatră șlefuită, se producea mătase, iar ceramica era arsă în cuptoare săpate în pământ.

Celebrul bazin cu o față umană și un pește pictat descoperite la Banpo Village în Xi’an, provincia Shaanxi este considerată o capodoperă de ceramică antică. Bazinul are 16,5 cm și este în prezent expus la Muzeul Național al Chinei. Se crede că peștele poate reprezenta credința Yangshao în peștele-totem.

Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice, specifice culturilor asiatice actuale, cum ar fi svastica, un simbol sanscrit, sau elementul yin-yang, simbol specific civilizației chineze antice.

Profesorul Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei mai importanţi specialişti în arheologie biomoleculară a cerealelor a spus la rândul său că studiază de zece ani modul în care a început schimbul de cereale între agricultori din Europa şi Asia şi că cercetările le-a început în China unde a descoperit cereale aduse din Europa.

„Cultura Cucuteni este foarte importantă pentru arheologi din lumea întreagă, fiind cunoscută pentru fascinanta ceramică pictată, dar totodată este importantă pentru etapele iniţiale de ferme care s-au răspândit în partea de est a Europei”, a spus Jones.

Sursa: Wikipedia, Mediafax

_____________________________________________________________________

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 14 – 17 Apr 2016
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 14 – 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________

 

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment