≡ Menu

Constantin Dulcan: Consumăm trei prafuri albe otrăvitoare care distrug sistemul imunitar

pudra-alba-dans

Medicul neurolog Dumitru Constantin Dulcan, cel care a publicat în 1981 „Inteligenţa materiei“, o carte care a bulversat comunitatea ştiinţifică românească a acelor vremuri, vorbeşte despre rolul nefast al stresului în viaţa noastră și discută modalitățile în care putem acționa pentru a depăși ceea ce ne afectează fizic și emoțional.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog şi psihiatru, autorul unui număr mare de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de o mare valoare ştiinţifică, dar şi eseistică. Volumul său „Inteligenţa materiei“, un best-seller căutat şi astăzi, a primit premiul pentru filosofie „Vasile Conta“ al Academiei Române în 1992. „Am dedus că eu nu am fost decât mâna care a scris. Destinul i-a fost hotărât de altă instanţă, situată dincolo de mine“, spune autorul despre cartea sa. După Revoluţie, au apărut și alte cărți:  „Somnul raţiunii“, „În căutarea sensului pierdut“ şi „Mintea de dincolo“.

Care sunt mecanismele ce declanșează boala în organism şi ce rol joacă stresul în apariția acesteia?

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reacţia pe care o are organismul la o traumă care poate să fie fizică, psihică, emoţională. Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esenţiale: neuronul, ADN-ul, adică substratul genetic al organismului, şi sistemul imunitar. În ceea ce priveşte neuronul, stresul blochează neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni.

Şi iată că în secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale. Asupra acidului dezoxiribonucleic, deci asupra substratului genetic: cromozomii au nişte proteine la capete care au rol de protecţie și se numesc telomeri. Stresul acţionează asupra acestor telomeri, pe care îi scurtează.

Trei prafuri otrăvitoare care distrug sistemul imunitar

Ce rol joacă alimentaţia în menţinerea unei stări bune de sănătate? „Cu toții folosim trei prafuri albe otrăvitoare: sarea în exces, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii? Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru. Fumatul face, de asemenea, foarte rău, aditivii alimentari care se pun pentru conservare, coloranţii, toate aceste lucruri ar trebui să fie evitate.”

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment