≡ Menu

10 lucruri interesante despre visatul lucid care îți vor deschide mintea (I)

1. Primele vise lucide au fost înregistrate de către vechii egipteni.

Egiptenii au fost o civilizație avansată care a ajuns la apogeul dezvoltării în jurul anului 3150 î.Hr. – în urmă cu mai mult de 5.000 de ani. Potrivit lui Jeremy Naydler, autorul cărții „Templul din Cosmos”: „Experiența egipteană a sacrului, a rezultat în descrierea și experimentarea celor trei corpuri: Shat (corpul cadavru), Ka (corpul fizic viu) și Ba (sufletul).” Ba a fost adesea reprezentat în hieroglife ca o pasăre cu cap de om plutind deasupra corpului ce dormea sau cadavrului persoanei respective. Naydler notează că „… Ba este persoana, dar în altă formă. Ba ar putea fi definit ca un individ într-o stare extra-corporală.” Era Ba, de fapt, conștiința din visele lucide?

„Pentru cei ce au vise lucide, mediumii de transă și cei care au experiențe de de-corporalizare, Ba poate reprezenta într-un sens istoric, prima descriere a unei „conștientizări mobile” când spiritul este separat de gazda fizică. Interesant, această conștientizare a mobilității, această Ba, pare legată în mod natural de zbor – o parte comună și aparent universală a viselor lucide. Deși ne despart mii de ani de vechii egipteni, probabil, o parte din cunoștințele lor vechi au rămas ca parte activă în subconștientul nostru colectiv … ”

2. Unul din cinci oameni au un vis lucid în fiecare lună sau mai mult.

În 1988, Snyder & Gackenback au realizat un sondaj științific, care a constatat că 20% dintre oameni afirmau că visează lucid în mod frecvent (lunar) în timp ce 50% dintre oameni făcuseră acest lucru cel puțin o dată în viața lor. Se pare, astfel, că luciditatea în vis nu este atât de rară, chiar dacă cei mai mulți oameni nu știu numele tehnic sau nu își pot induce în mod deliberat astfel de vise. Se pare că este de fapt destul de normal să avem control asupra viselor în mod spontan – mai ales în cazul copiilor.

Un posibil motiv pentru aceasta este faptul că cei mici sunt mai predispuși la coșmaruri care pot fi extrem de vii și intense emoțional. Acest lucru trezește o parte a creierului responsabil pentru conștiința de sine, și dă tinerilor visători un moment de claritate în care pot realiza „hei! – ăsta trebuie să fie un vis”. Unii copii folosesc această conștientizare pentru a se trezi, în timp ce alții transformă coșmarul într-un vis plăcut și ghidat.

3. Când închizi ochii într-un vis lucid, te poți trezi.

Când eram mai tânăr obișnuiam să închid ochii în vis pentru a scăpa de coșmaruri. Acum, nu pun capăt vreunui vis lucid înainte de a încerca să îl înțeleg. Dar asta nu mă oprește să închid accidental ochii în vis (din obișnuință de obicei, nu pentru că sunt uscați sau am nevoie să clipesc …) Acest lucru mă face aproape întotdeauna să mă întorc în corpul meu fizic. În aparență acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, dar sigur va funcționa pentru unii.

Din fericire, dacă vă treziți accidental, există o modalitate de a relua visul de unde ați rămas. Atâta timp cât vă păstrați corpul nemișcat (pentru a nu perturba mecanismul de paralizie a somnului) și închideți imediat ochii, ar trebui să vă regăsiți înapoi în vis și pe deplin lucid. E ca și cum am schimba canalele la televizor. Timp de câteva secunde, ambele realități există și ești liber să alegi între ele.

4. Visătorii lucizi pot „vorbi” cu lumea exterioară.

În 1975, psihologul britanic Keith Hearne a realizat o premieră mondială: a înregistrat mișcările oculare ale lui Alan Worsley care a reușit să adoarmă și să se angajeze într-un vis lucid în laborator. Înainte de asta, cei doi au convenit asupra unui model stabilit de semnale oculare. Prin mișcarea ochilor în timpul visului lucid, Worsley a fost capabil să comunice cu Hearne aflat în lumea exterioară, în timp ce primul visa.

Acest experiment remarcabil a dovedit, pentru prima dată, faptul că în timpul visului conștiența este într-adevăr reală. Mai târziu, analiza EEG a reușit să identifice o înaltă frecvență, GAMMA, a undelor cerebrale care se întâlnea numai la visătorii lucizi, ceea ce a furnizat o dovadă în plus a acestei stări unice de conștiență. Cu toate acestea, experimentul lui Hearne, replicat mai târziu de către Dr. Stephen LaBerge de la Universitatea Stanford, ne-a arătat într-adevăr este posibil pentru un visător să „vorbească” cu o persoană aflată în stare de veghe în lumea exterioară.
Dar invers? Putem trimite mesaje unei persoane care visează în timp ce doarme? Ar putea fi realizată o conversație în dublu sens?

De fapt, da – într-o oarecare măsură. Când dormim, creierul nostru ignoră în mare măsură cea mai mare parte din ceea ce se întâmplă în lumea exterioară. Cu toate acestea, pentru a ne asigura supraviețuirea, avem capacitatea de a reține o parte din ceea ce conștientizăm și putem fi receptivi astfel la anumite tipuri de stimuli externi. Deci, dacă cineva vă atinge ușor în timp ce dormiți, veți simți de multe ori atingerea în vis, chiar dacă sub o altă interpretare (poate ceva la fel de ciudat ca un șobolan ce vă mușcă din lateral).

Poate nu este surprinzător, acest efect pare a fi mai proeminent în timpul viselor lucide și trezirilor false, atunci când auto-conștientizarea este mult mai intensă. De exemplu, atunci când plouă zgomotos în lumea reală, puteți avea experiența ploii în visele lucide, de asemenea. Este ușor pentru să verificați acest lucru dacă cercetați posibilele surse ale stimulilor când vă treziți.

Citește și: 10 lucruri interesante despre visatul lucid care îți vor deschide mintea (II)

Sursa: EarthWereOne

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment